Coaching
Reorganisaties kunnen individuele vraagstukken veroorzaken waarbij individuele coaching een oplossing kan bieden.Het eerste doel van individuele coaching is zicht creëren op persoonlijke doelen en hoe daar te komen. Met andere woorden: wat wil je veranderen en/of waar wil je duidelijkheid over en hoe ga je dat doen/krijgen? Coaching gaat dus altijd over persoonlijke bewustwording en ontwikkeling. Coaching is met name geschikt voor vraagstukken die zich in eerste instantie niet zo makkelijk laten oplossen door logische en rationele beslissingen. Vaak gaat het om kwesties die al langere tijd als ‘probleem’, vraagstuk of dilemma worden ervaren. Dit kan vanuit de persoon die zich ontwikkelt en niet meer in zijn/haar omgeving past. Ook vanuit de omgeving die verandert (reorganisaties, veranderende technieken en structuren) waar iemand zich niet meer in ‘thuisvoelt’. In de coaching ontstaat duidelijkheid over de oorzaken van huidig gedrag of de ontstane situatie, waardoor kan worden bepaald hoe deze in de gewenste richting kan worden bijgesteld. Gedrag kan alleen vertoond worden op een wijze die bij de persoon past. Soms is een andere strategie de oplossing.
De aanleiding voor de coachingsgesprekken ligt vaak in:
- ontvangen feedback (via functioneringsgesprek)
Als in een functioneringsgesprek blijkt dat u wordt aangesproken op gedrag wat men liever anders (of meer of minder) ziet, kan dat een aanleiding zijn om te oefenen onder begeleiding van de coach. Hier wordt de gewenste verandering tegen het licht gehouden. Past die bij u als persoon, zo ja hoe de verandering te bereiken? Zo nee, welke alternatieven zijn er? - een nieuwe baan
Bijvoorbeeld een leidinggevende functie. Hoe doe je dat? Hoe verdeel en bewaak je je tijd, welke strategie volg je, hoe communiceer je met (lastige) medewerkers, hoe onderhandel je? - onzekerheid
Niet weten of je goed op je plek zit is een onprettig gevoel, vaak gepaard gaand met onrust en vervreemding. Is wat ik doe wel wat ik wil, ben ik elders niet beter op mijn plek? Of: is dit alles wat er is? Hier kan bezinning op het loopbaanpad uitkomst bieden. - ontevredenheid/overspannenheid
Aan de eisen op het werk wordt voldaan, maar het teveel, niet leuk of de kosten om dit zo te houden zijn te hoog. Wat is hiervan de oorzaak? Ligt deze in het werk, de omstandigheden, de balans tussen privé en werk? Time management kan hierbij soms in eerste instantie soelaas bieden als aanzet tot een diepgaander onderzoek over de match tussen persoon en werk(omgeving).
Loopbaanadvies
Vanuit ambitie, gevoel van onbehagen of noodzaak, omdat bijvoorbeeld de functie of werkgelegenheid in het geding is, kan loopbaanadvies van belang zijn.
In ieder loopbaantraject wordt een verbinding gelegd tussen de competenties (wat iemand kan), de persoonlijkheid, de ambities en interesses, én de belemmeringen die er voor de betrokkene zijn. Om dit zorgvuldig in beeld te brengen begint een loopbaantraject met het afnemen van de Savvy-test.
Gezamenlijk wordt het doel geformuleerd en aan de hand van een aantal opdrachten, gesprekken, coaching en zonodig ondersteuning als sollicitatietrainingen, communicatieoefeningen en presentatietechnieken wordt in enkele maanden het afgesproken doel behaald. Het loopbaantraject kan, afhankelijk van de situatie, meer of minder intensief en meer of minder langdurig zijn.
De aanpak is te kenschetsen als oplossingsgericht en praktisch met een scherpe focus op het te behalen doel. Vanuit de brede ervaring in veel sectoren is een goed beeld en inzicht op de mogelijkheden en de kans van slagen.
Aanpak
In een kosteloos kennismakingsgesprek wordt ontrafeld welke doelstellingen aan de orde zijn. Hierbij kan de kandidaat ervaren of er een ‘klik’ is tussen hem/haar en de coach/loopbaanadviseur. Een offerte wordt opgesteld waaruit de kandidaat kan opmaken of hij/zij vertrouwen heeft in het behalen van de doelen.
De coaching kan in het Nederlands en in het Engels.